Evacuatie

Evacuatie

Als de hulpdiensten en overheden oordelen dat uw veiligheid in huis niet kan gewaarborgd worden bij een noodsituatie, dan kunnen ze u vragen de woning tijdelijk te verlaten.

Indien u het advies krijgt de woning te verlaten, neem dan volgende zaken zeker mee:

  • uw portefeuille;
  • de identiteitsdocumenten van al uw familieleden;
  • kopieën van de essentiële documenten;
  • uw gsm en oplader;
  • uw noodkit.

Volg de aanbevelingen van de lokale overheden: evacuatie route, plaats van afspraak (vb. in een opvangcentrum). Indien uw gezin niet samen was op het moment van de evacuatie, laat dan zodra u op een veilige locatie bent weten waar u zich bevindt.

Indien u de tijd hebt, telefoneer dan naar een naaste (die niet in dezelfde zone woont). Zeg hem/haar waar u naartoe gaat en op welk moment u daar denkt aan te komen. Zodra u in veiligheid bent, laat u hem/haar dit weten. Informeer hem/haar indien er familieleden gescheiden werden.

Indien de interventiediensten u dit vragen, sluit dan de water- en elektriciteitstoevoer af.

Sluit de aardgastoevoer niet af, tenzij men u uitdrukkelijk vraagt dit wel te doen. Wanneer u de gastoevoer afsluit, moet de gasmaatschappij die nadien weer aansluiten.

 Doe de deuren van uw woning op slot. Volg de instructies van de overheden.

 Indien u zich naar een opvangcentrum moet begeven, schrijf u dan in bij het onthaal. Keer niet terug naar huis voordat de overheden u hiertoe toelating geven.